Login Cont nou

Trusa medicală de vacanță pentru toată familia

16 iunie 2022   |   LaZiCuTot → InfoPac

Dr. Sandra Alexiu

Fiecare părinte știe că în vacanță apare aproape inevitabil un eveniment medical, mai ales când ai un copilaș vioi și firesc de jucăuș. Accidente se întâmplă și ar fi bine să fim pregătiți pentru ele! Cum paza bună ferește primejdia rea, e bine să avem întotdeauna o trusă gata pregătită. Atunci când facem bagajele, cel mai mult timp iau trusa medicală și trusa de cosmetice. Dacă le avem gata pregătite, aduse la zi, cu toate termenele de expirare verificate, nu avem decât de câștigat!

Nu plecați cu flacoane întregi, ocupă loc mult și nu sunt necesare. Ar trebui să avem la noi medicamente doar pentru a interveni pe loc până ce ajungem la un medic. E bine să știm că intervențiile la camera de gardă sunt gratuite în majoritatea spitalelor de pediatrie de pretutindeni, așa că nu trebuie sa ne facem griji pentru costuri. Dacă avem însă temeri, e bine să apelăm la o asigurare de sănătate pentru zilele în care suntem plecați cu copiii în străinătate. Acestea sunt foarte accesibile, acoperă multe servicii și sunt valabile aproape în orice țară. O cale de comunicare cu medicul de familie este desigur, recomandată!

🤡 Copiii dar și adulții care sunt îngrijiți pentru afecțiuni cronice este bine sa aibă cu ei tratamentul asigurat pentru cele câteva zile de concediu, pentru a evita situațiile de criză: inhalatoarele pentru copiii cu astm, medicația pentru copiii cu diabet, antialergice și cosmeticele potrivite pentru copiii alergici ori medicația antihipertensivă a bunicului sunt doar câteva exemple.

🌡️Un termometru electronic cu cap flexibil și căpăcel de protecție ar fi recomandat în orice situație. El poate fi folosit atât sub braț cât și între obraz și gingie sau în funduleț.

🌬️ Copiii cărora li s-a recomandat tratament inhalator trebuie să aibă la ei aparatul, dar din fericire există acum aparate mai mici și silențioase.

💥 Dacă pielea este sensibilă, șampoanele speciale, laptele de corp și tratamentele pentru unele boli de piele trebuie pregătite din timp. Atenție mare la ce trebuie păstrat la rece! Pentru acestea este nevoie de gentuță frigorifică și „pinguini”.

🌅 Dacă veți călători vara și chiar la mare, să nu uitați crema de protecție solară. Soarele este minunat, dar doar foarte devreme, când copilașii încă dorm. După ora 8 poate deveni agresiv și întotdeauna este nevoie de cremă de protecție solară cu factor de protecție minimum 50. Crema se duce la bălăceală, așa că trebuie reînnoită după baia în apă. Dacă totuși copilul a stat prea mult la soare și s-a ars, atenție, exista spray-uri pentru arsuri solare sau creme, dar dacă observați semne de alarmă (bășicuțe la locul arsurii, dureri mari, grețuri, vărsături, copilaș fără putere) nu stați pe gânduri, mergeți la cea mai apropiată camera de gardă de pediatrie.

Și adulții sunt sensibili la soare și au nevoie de creme de protecție în funcție de tipul de piele.

🤢 Vara sunt frecvente bolile diareice cu febră, uneori și vărsături, care la copii pot deveni grave, din cauza deshidratării. Nu uitați să repetați jocul cu spălatul corect pe mâini, să folosiți apa plată îmbuteliată de băut și să aveți în trusă câteva pliculețe de săruri de rehidratare, antitermice potrivite (sirop, pastile efervescente, cu supozitoarele este mai greu pentru că trebuie păstrate la rece. Puteți însă să le transportați în gentuța frigorifică). Nu se recomandă siropurile pentru vărsături la copii, dar dacă suferă de rău de mișcare, e bine să încercați plasturii speciali pentru răul de mașină, acadele sau să îi antrenați pe drum cu jocuri ca să se detașeze. De exemplu îi puteți pune să numere toate mașinile roșii până la destinație, sau să cântați împreună melodii de drumeție.

🤧 Să aveți mereu la voi un preparat de alergii, sirop sau pastiluțe, în funcție de vârsta copilului. Sunt utile și preparatele care țin țânțarii la distanță (Atenție la vârsta precizată pe prospect, exista chiar și pentru sugari preparate adaptate), creme, spray-uri, pastile de pus în aparatul special în priză . Chiar și o cremă pentru mușcăturile de insecte, utilă dacă un țânțărel totuși și-a făcut de cap! Un antihistaminic este de asemenea util la cei care au rinite alergice, înainte de a călători cu avionul.

🥶 Dacă plecați în sezonul răcelilor, să aveți la voi medicamente pentru febră, soluții saline pentru lavaj nazal, pompița, picături de nas dacă aveți copii mai mari de un an, cu mențiunea că nu trebuie folosite decât câteva zile. E bun chiar și un spray care se administrează în gât, cu atenție la recomandările legate de vârstă. Folosiți cu grijă preparatele „pentru răceală și gripă”, ele sunt interzise la copii mici, iar excesul lor la adulți poate duce chiar la afectarea inimii!

💣 Pentru năzbâtioșii care se accidentează des e bine să aveți la voi un dezinfectant care nu ustură (betadină), câteva comprese și plasturi de toate dimensiunile, se găsesc chiar și cu modele 🤪! Pentru loviturile care se soldează cu umflături există comprese cu gel, niște săculeți simpatici care se pot ține la frigider și folosi de câte ori ai făcut o boacănă. Mai există săculeți cu bobițe speciale care dacă sunt sparte, răcesc pe loc punga și aceasta devine o compresă foarte eficientă pentru una – două ore!

🙈 Ochișorii se pot irita de la apă, vânt, piscine, de aceea câteva șervețele umede speciale pentru ochi și eventual un unguent oftalmic vă pot ajuta pe moment.

☂️ Ca măsuri de precauție suplimentare, pentru zile ploioase să aveți la voi hăinuțe de plastic care ocupa loc în rucsacul cât un carnet de note. Iar pentru situații de urgență când trebuie să folosiți veceul 🚽 din benzinărie, aveți în toate supermarketurile pachețele cu scăunele de hârtie, ușor de pus peste colacul original.

✈️ Dacă plănuiți sa călătoriți cu avionul, nu uitați ca modificările de presiune pot provoca dureri în urechi. De aceea, suflați nasul, faceți un lavaj nazal înainte de decolare, folosiți eventual picături. Mai ajută modificările de presiune din ureche folosind la sugar suptul din biberon sau suzeta, la copii acadelele, siropurile băute cu paiul, baloane de umflat, iar la tineri și adulți guma de mestecat și bomboanele.

📦 Nu uitați să luați cu voi doar câteva din fiecare, iar dacă aveți nevoie de siropuri, utilizați sticluțe mici, etichetate și cu data expirării trecută. Astfel trusa medicală nu ar trebui să ocupe loc prea mult!

Călătorie plăcută și fiți sănătoși!