Login Cont nou

Expunerea la temperaturi caniculare: patologiile asociate și recomandările medicale de primă intenție

23 iunie 2022   |   LaZiCuTot → CumSăFac

În perspectiva lunii iulie (nu degeaba supranumită ”luna lui Cuptor”) este important să ne amintim caracteristicile patologiilor legate de expunerea la temperaturi caniculare și măsurile de prim ajutor.

Deshidratarea este consecința perturbării metabolismului hidroelectrolitic, produsă în principal prin pierderile sudorale crescute in aceasta perioadă. Tabloul clinic se instalează pe parcursul câtorva zile și include simptome și semne nespecifice: 

 • oligurie cu urini hipercrome

 • piele și mucoase uscate

 • persistența pliului cutanat și/sau scădere ponderală

 • tahipnee, tahicardie, hipotensiune arterială

 • febră, plâns fără lacrimi, iritabilitate (sugari și copii mici)

 • sete intensă

 • fatigabilitate extremă, slăbiciune și crampe musculare

 • vertij

 • somnolență

 • pierderea stării de conștiență

Bine de știut: la pacienții cu diabet zaharat este prezentă poliuria, asociată cu hiperglicemie.

Recomandările de prim ajutor prevăd ca de la primele simptome de deshidratare (crampe, senzație de slăbiciune la ridicare), pacientul să consume lichide – după caz: apă, sucuri naturale de fructe (chiar în absența senzației de sete), al căror volum va fi crescut treptat (2 litri la fiecare 3 – 4 ore), cu păstrarea unei alimentații normale. Administrarea lichidelor se va face în porții mici și dese, pentru a evita vărsăturile. În cazul în care este vorba despre un pacient cu boli cronice, se va revizui și adapta, după caz, schema terapeutică. Repausul va fi asigurat într-un mediu răcoros. În formele moderate și severe de deshidratare sau când pacientul este fragil, se va recomanda internarea acestuia. 

Insolația se asociază cu alterarea acută a mecanismelor de termoreglare și reprezintă o urgență medicală atât prin apariția rapidă (în decurs de câteva ore), cât și prin riscul de evoluție fatală în mai puțin de 24 de ore, dacă nu se aplică măsurile terapeutice adecvate.

Tabloul clinic se instalează într-un interval cuprins între una și șase ore: 

 • tegumente eritematoase, calde, de regulă uscate (în contrast cu mucoasa gingivo-jugală umedă)

 • febră > 39 – 40°C

 • tahicardie, hipotensiune arterială, hiperventilație

 • cefalee

 • greață, vărsături

 • tulburări neurologice: stare confuzională, mergând până la pierderea stării de conștiență, convulsii, comă

Bine de știut: în unele cazuri pot să apară sindrom de detresă respiratorie acută/sindrom inflamator sistemic/coagulare intravasculară diseminată, cu risc major de tromboză coronară sau cerebrală. 

Recomandările de prim ajutor prevăd ca la primele semne de insolație, pacientul să fie plasat într-un mediu răcoros, bine ventilat și cu umiditate crescută. Se va încerca scăderea temperaturii corporale prin împachetări umede, dușuri (fără ștergerea tegumentelor) și/sau plasarea de gheață în axile, zona gâtului și abdominală. În cazul în care sunt prezente cefaleea, starea de rău/confuzională, pierderea stării de conștiență, vor fi apelate serviciile de urgență, în așteptarea cărora se vor continua măsurile anterioare de reducere a temperaturii corpului. Antipireticele (acetaminofen, AINS etc.) nu sunt recomandate deoarece nu au efect în aceste circumstanțe și mai mult decât atât, pot fi chiar periculoase în cazul pacienților care dezvoltă complicații hepatice, hematologice și renale. 

Important!

 • cele două patologii trebuie corect identificate, deoarece abordarea terapeutică se face diferit. Astfel, în absența uscăciunii mucoasei gingivo-jugale, a hipotoniei oculare și a febrei  > 40°C (sugestive pentru insolație), se vor evita rehidratarea excesivă (se va aștepta întâi bilanțul electrolitic, pentru a preveni hiponatremia de diluție) și utilizarea paracetamolului (risc letal).

Dr. Cătălina Panaitescu, LaZiCuTot

Resurse bibliografice

1.Martin Agudelor L, Canicule : les bons réflexes, La Revue du Practicien, 14.06.2022, https://www.larevuedupraticien.fr/

2.Santé publique France, Canicule adultes vulnérables – Repères pour votre pratique, 17.06.2021, https://www.santepubliquefrance.fr/determinants-de-sante/climat/fortes-chaleurs-canicule/documents/depliant-flyer/canicule-adultes-vulnerables-reperes-pour-votre-pratique

3.Helman RS, Heat Stroke Treatment & Management, Emergency medicine, Medscape, 21.10.2021, https://emedicine.medscape.com/article/166320-overview

Acest material este destinat profesioniștilor din domeniul sănătății. Rolul lui este strict informativ, iar conținutul nu trebuie să înlocuiască raționamentul clinic personal sau pe cel al ghidurilor/recomandărilor locale cu privire la diagnostic și tratament.