Login Cont nou

Varia (9)

23 iunie 2022   |   LaZiCuTot → Actualități

De ce tratamentul durerii acute cu medicamente antiinflamatoare ar putea să nu fie o idee tocmai bună. Menopauza ca oportunitate pentru o mai bună calitate a vieții și  prevenire a riscurilor de boală.

Ipoteză privind rolul inflamației în prevenirea durerii cu caracter cronic 

Concluziile unui studiu publicat de curând în Science Translational Medicine sugerează că administrarea de medicamente antiinflamatoare pentru tratamentul durerii acute ar putea crește riscul ca această să capete, la anumiți pacienți, caracter cronic. Ipoteza se bazează pe compararea transcriptomului (setul total de molecule de ARNm exprimat într-o celulă sau populație de celule la un moment dat) între subiecți cu dorsalgie joasă persistentă și subiecți la care durerea s-a remis, la aceștia din urmă înregistrându-se modificări dinamice ale transcriptomului, în sensul amplificării genelor implicate în inflamația activată de neutrofile. Mai mult, la rozătoarele tratate cu medicamente antiinflamatoare, perioada durerii a fost mai lungă, dar aceasta s-a remis după administrarea de neutrofile, ceea ce sugerează că, în astfel de situații, este preferabil să nu se blocheze procesul inflamator. Ca alternativă, durerea poate fi tratată cu analgezice care nu acționează prin blocarea neutrofilelor, așa cum este, de exemplu, acetaminofenul. 

În sprijinul rezultatelor de mai sus vine și analiza separată a 500000 de persoane din Marea Britanie, care a evidențiat faptul că dintre acestea, cele tratate pentru durere cu medicamente antiinflamatoare au avut o probabilitate mai mare ca aceasta să persiste între doi și zece ani după episodul acut. 

Sursa: Parisien M, Lima LV, Dagostina C et al, Acute inflammatory response via neutrophil activation protects against the development of chronic pain, Science Translational Medicine, Vol 14, Issue 644, 11.05.2022, DOI: 10.1126/scitranslmed.abj9954

O altă față a menopauzei

Foarte pertinent editorialul apărut în ediția din 18.06.2022 a publicației The Lancet, având ca subiect abordarea insuficientă și uneori incorectă a aspectelor medicale legate de menopauză în multe din sistemele de sănătate. Unul dintre exemplele prezentate este al unui studiu observațional derulat în Marea Britanie, ce a inclus un număr de 4000 de femei aflate în perioada de perimenopauză sau menopauză, dintre care aproape jumătate (45%) au recunoscut că nu au discutat cu medicul lor de familie despre simptomele avute, iar 31% au relatat că a fost nevoie de mai multe consultații până la încadrarea acestora în contextul menopauzei. Chiar și după aceea, majoritatea femeilor care aveau indicație de tratament farmacologic (conform ghidului național) nu l-au primit, ceea ce le-a expus apelării, din proprie intiaitva, la tratamente alternative fără fundament științific. 

Editorialul mai face referire la consecințele economice ale neglijării simptomatologiei legate de menopauză, menționând că, deși femeile aflate la această vârstă reprezintă în multe țări aproximativ 50% din forța de muncă plătită și în jur de 70% din cea neplătită, multe renunță la posturile ocupate ca urmare a impactului pe care simptomatologia indusă de menopauză îl are asupra capacității lor de muncă.

Îmbunătățirile propuse se referă la abordarea holisitcă, personalizată, a aspectelor medicale legate de menopauză, respectarea recomandărilor de bună practică medicală bazate pe dovezi și importanta educării femeilor astfel încât să poată lua decizii informate cu privire la tratament și îngrijire. La fel de important, implementarea  măsurilor preventive și screening-ului pentru reducerea riscului de boală cardiometabolică. 

Sursa: Attitudes towards menopause: time for change, Editorial, The Lancet, 18.06.2022, DOI: https://doi.org/10.1016/S0140-6736(22)01099-6

Dr. Cătălina Panaitescu, LaZiCuTot