Login Cont nou

Războinicul de weekend

14 iulie 2022   |   LaZiCuTot → Actualități

Există persoane care, datorită obligațiilor de la locul de muncă sau familiale, nu reușesc să practice în cursul săptămânii niciun fel de activitate fizică și atunci își dedică sfârșitul de săptămână acesteia. Ei sunt ”războinicii de weekend”.1

Activitatea fizică regulată reprezintă un factor de protecție esențial în prevenirea și progresia bolilor cardiovasculare, diabetului zaharat de tip 2 și a unor patologii oncologice, cu efect benefic asupra sănătății mentale și păstrării funcțiilor cognitive, a stării de bine în general.2,3  Plecând de la această cosntatare, Organizația Mondială a Sănătății (O.M.S.) a elaborat o serie de recomandări privind tipul, frecvența și intensitatea acesteia în funcție de vârstă și starea de sănătate 4,5 

Vezi si: https://www.atelieremedicale.ro/2020/12/17/recomandări-privind-activitatea-fizică-în-funcție-de-vârstă-și-starea-de-sănătate/).

Astfel, adulților li se recomandă: minimum 150 – 300 minute de activitate fizică aerobică, cu intensitate moderată sau minimum 75 – 150 de minute de activitate aerobică cu intensitate mare sau o combinație de echivalentă de activitate fizică de intensitate moderată și mare pe săptămână

La întrebarea dacă contează modul în care este repartizată această activitate într-o săptămână (pe tot parcursul ei sau într-una sau două zile, așa cum fac ”războinicii de weekend”) pentru reducerea mortalității au încercat să răspundă mai multe studii, dar cel mai amplu de până acum a fost publicat la începutul acestei luni și a inclus datele a peste 350000 de persoane, înregistrate în cadrul programului Național Health Interview Survey (NHIS), în intervalul  1997 – 2013.6,7,8

Obiectivul principal al autorilor a fost examinarea corelației dintre repartizarea săptămânală a timpului dedicat activităților fizice și mortalitatea de orice cauza și specifică (cardiovasculară și oncologică). În funcție de nivelul de activitate fizică raportat, participanții au fost grupați în fizic inactivi (< 150 de minute/săptămână de activitate fizică cu intensitate moderată sau mare) și fizic activi (≥ 150 de minute/săptămână de activitate fizică cu intensitate moderată sau ≥ 75 de minute pe săptămână cu intensitate mare). Cei din grupul cu activitate fizică au fost apoi clasificați în funcție de tipul de repartiție săptămânală al acesteia: războinic de weekend (1 – 2 sesiuni/săptămână) sau activitate regulată (≥ 3 sesiuni/săptămână) și în continuare, după frecvență, durată/sesiune și intensitate. Vârsta medie a participanților a fost de 41,4 ani, iar durata medie pe care au fost urmăriți în intervalul menționat mai sus a fost de 10,4 ani. 

Analiza statistică a rezultatelor a relevat că mortalitatea generală și specifică este mai mică în rândul persoanelor active fizic (conform criteriilor menționate), fără să se înregistreze diferențe în funcție de modul în care aceasta este repartizată în cursul săptămânii. 

În concluzie: activitatea fizică trebuie planificată/recomandată în termeni de intensitate și obiective săptămânale, programul încărcat din timpul zilelor de muncă nefiind o scuză. 

Dr. Cătălina Panaitescu, LaZiCuTot

Referințe bibliografice

  1. www.merriam-webster.com

  2. World Health Organization, Global action plan on physical activity 2018-2030: more active people for a healthier world, 2019.

  3. Visseren, Frank LJ, et al. „2021 ESC Guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice: Developed by the Task Force for cardiovascular disease prevention in clinical practice with representatives of the European Society of Cardiology and 12 medical societies With the special contribution of the European Association of Preventive Cardiology (EAPC).” European heart journal 42.34 (2021): 3227-3337.

  4. World Health Organization. WHO guidelines on physical activity and sedentary behaviour: web annex: evidence profiles (2020).

  5. World Health Organization. Guidelines on physical activity, sedentary behaviour and sleep for children under 5 years of age, 2019.

  6. Centers for Disease Control and Prevention, https://www.cdc.gov/nchs/nhis/index.htm

  7. O’Donovan, Gary, et al. „Association of “weekend warrior” and other leisure time physical activity patterns with risks for all-cause, cardiovascular disease, and cancer mortality.” JAMA internal medicine 177.3 (2017): 335-342.

  8. Dos Santos m, Ferrari G, Lee DH, et al, Association of the “Weekend Warrior” and Other Leisure-time Physical Activity Patterns With All-Cause and Cause-Specific Mortality, JAMA Intern Med., publicat online, 05.07.2022, doi:10.1001/jamainternmed.2022.2488.

Acest material este destinat profesioniștilor din domeniul sănătății. Rolul lui este strict informativ, iar conținutul nu trebuie să înlocuiască raționamentul clinic personal sau pe cel al ghidurilor/recomandărilor locale cu privire la diagnostic și tratament.