Login Cont nou

Testul HiNTs

14 iulie 2022   |   LaZiCuTot → CumSăFac

Cauza sindromului vestibular acut este de cele mai multe ori benignă, dar poate fi reprezentată uneori și de o afecțiune centrală, care necesită o atitudine terapeutică diferită. Testul HiNTs este o triada de semne clinice care ajută la orientarea diagnosticului.

Sindromul vestibular acut se caracterizează prin vertij, însoțit de greață/vărsături, mers nesigur asociat cu amețeală la mișcările capului și nistagmus, care debutează rapid și durează cel puțin 24 de ore. Deși la majoritatea pacienților cauza este benignă, cu evoluție autolimitantă, in aproximativ 25% din cazuri este vorba despre o cauza centrală, frecvent accidente vasculare ischemice de fosă cerebrală posterioară. 

Testul HiNTs s-a dovedit util în astfel de situații, uneori cu o acuratețe superioară examenului prin RMN în primele 24 de ore, când acesta din urmă poate fi negativ. Studiile au demonstrat o specificitate de 96 – 98% și o sensibilitate de 96 – 100%  atunci când este efectuat de un specialist.

Efectuarea testului:

 1. Testul impulsului capului (Head Impulse Test)

 • se susține capul pacientului cu ambele mâini fixate lateral și indică acestuia să fixeze cu privirea un obiect (de exemplu, nasul examinatorului); cu o mișcare rapidă, dar blândă se mișcă capul pacientului spre stânga sau dreapta și apoi din nou în poziție neutră;

 • interpretare: funcția vestibulara este normală dacă ochii pacientului rămân în continuare fixați pe obiectul ales (nasul examinatorului), fără sacade oculare de reatașare. Semnificație: posibilă afectare centrală!

Bine de știut:

 • prezența sacadelor oculare sugerează o cauză periferică, dar nu exclude un posibil accident vascular cerebral posterior;

 • daca testul se efectuează atunci când vertijul s-a remis, rezultatul testului poate fi fals pozitiv (absența sacadelor oculare). 

 1. Nistagmus

 • pacientul urmărește degetul examinatorului, care îl mișcă lent în sus, în jos, spre dreapta, spre stânga și în poziții excentrice (decentrate);

 • interpretare: prezența nistagmusului vertical sau girator (care își schimbă direcția), spre dreapta la privire spre dreapta și spre stânga la privire spre stânga (nistagmus schimbător de sens, bidirecțional) este sugestivă pentru prezența unei leziuni centrale.

Bine de știut:

 • nistagmusul este întotdeauna prezent într-un sindrom vestibular acut, indiferent că este vorba de o cauza periferică sau centrală;

 • nistagmusul orizontal sugerează o cauza periferică, dar nu exclude o cauză centrală.

 1. Testul deviatiei oblice (Test of skew)

 • se acoperă pe rând câte un ochi al pacientului, pentru câteva secunde și apoi se descoperă, observându-se mișcarea acestuia;

 • interpretare: o lipsă de aliniament în plan vertical (divergență verticală), cu corecția rapidă a ochiului descoperit spre centru, din poziția verticală anormală sugerează o cauză centrală. 

Bine de știut:

 • repetarea examinării într-un interval scurt de timp poate duce la absența răspunsului, prin epuizare. 

În concluzie:*

Origine periferică

Origine centrală

Testul impulsului capului

sacade oculare

fără sacade oculare

Nistagmus

unidirecțional

bidirecțional

Testul deviației oblice

fără divergență

divergență verticală

*cu mențiunile din text!

Prezența unui singur criteriu din cele trei sugerează un posibil accident cerebrovascular posterior (cerebel sau trunchiul cerebral), făcând necesare investigații suplimentare și tratament adecvat.

Atenție!

Testul HiNTs se va folosi numai în cazul pacienților cu sindrom vestibular acut, deoarece efectuarea lui în absența simptomelor și mai ales a nistagmusului în repaus sau la privirea laterală poate conduce la rezultate fals negative. 

Dr. Cătălina Panaitescu, LaZiCuTot

Resurse bibliografice

 1. Family Practice Notebook, https://fpnotebook.com/ENT/Exam/HntsExm.htm