Login Cont nou

Colțul meu de liniște (5)

21 iulie 2022   |   LaZiCuTot → CumSăFac

Hard Times este unul din acele filme cu intrigă simplă și acțiune liniară, ușor de anticipat, dar pe care ridicolul situației și antitezele construite îl transformă într-o comedie mai mult decât agreabilă.

Disponibil pe Netflix, filmul a purtat ințial numele de Holy Water și este povestea  unei mici localități din Irlanda, cândva o stațiune balneară înfloritoare, care și-a pierdut însă strălucirea și nu mai oferă locuitorilor săi, in special celor tineri, prea multe perspective. Pe acest fond, unuia dintre ei îi vine ideea năstrușnică de a fura încărcătura camioanelor care transportă pastilele de Viagra produse în fabrica din vecinătate, cu intenția de a le vinde ulterior pe piața olandeză. Deși planul este pueril, operațiunea neverosimilă reușește, numai că pastilele ajung în apa potabilă a orașului. 

Ce urmează de aici nu este greu de anticipat, comicul luând naștere în principal din contrastele construite pe mai multe planuri: comportamentul anterior și cel actual al personajelor, comportamentul actual versus rolul acestora în societatea locală și nu în ultimul rând, diferența dintre cultura high-tech a echipei de experți americani trimiși să recupereze încărcătura furată și mizele mici ale vieții rurale. Clișee și stereotipii care au făcut ca filmul să nu se bucure de prea multe laude din partea criticilor de specialitate, dar care departe de a fi supărătoare, ii oferă spectatorului farmecul anticipării și satisfacția așteptării împlinite, întotdeauna cu un grăunte de inedit (cunoști cauza și efectul, nu și forma în care se va manifesta acesta).  

În concluzie, o comedie care nu vă va face să râdeți cu lacrimi, dar care vă va păstra cu siguranță zâmbetul pe buze pe tot parcursul ei. 

Info bonus 🙂

  • ce nu veți vedea: peisaje idilice din Irlanda rurală;

  • ce nu veți auzi: engleza britanică;

  • ce nu veți crede: potența comică a filmului nu a fost susținută de compania Pfizer, care nu a fost în niciun fel implicată în producția acestuia.

Dr. Cătălina Panaitescu, LaZiCuTot