Login Cont nou

Evaluarea inițială a pacienților cu keartoză actinică – factori de risc

28 iulie 2022   |   LaZiCuTot → CumSăFac

Keratoza actinică este considerată a fi leziunea cutanată cu cel mai mare potențial de transformare malignă și, fiind o consecință a expunerii cumulative la radiația UV, se întâlnește frecvent în rândul adulților vârstnici. Ca urmare, este important să fie identificată la timp, tratată și monitorizată corect.

Expunerea excesivă și repetată la radiația ultravioletă (lumină solară, dar și solarii!) generează radicali liberi care, în contextul modificărilor induse de vârsta înaintată, produc mai ușor mutații la nivelul ADN-ului keratinocitar și favorizează dezvoltarea de celule atipice. 

Bine de știut

  • riscul fiind cumulativ, amploarea lui este influențată și de expunerea solară din copilarie și adolescență!

Evoluția keratozei actinice este imprevizibilă: în general, se apreciza că între 5 și 20% dintre leziuni pot regresa spontan, în special pe durata primelor luni de evoluție; majoritatea însă recidivează și se pot transforma în carcinoame epidermoide invazive (se consideră că aproximativ 50% dintre acestea au ca punct de plecare keratoza actinică, riscul de transformare malignă în cazul pacienților cu leziuni multiple fiind de circa 10% pe o perioadă de zece ani).1,2

Localizarea preferențială este la nivelul suprafețelor de piele expusă: față, scalp (la pacienții cu calviție), gât, antebrațe, mâini și urechi (helix).

Leziunile pot fi unice sau multiple, acestea din urmă putând să conflueze și să determine o modificare a întregii zone tegumentare interesate. Se disting trei grade:

I – una sau câteva leziuni plane, de culoare roz sau gri, acoperite de o scuamă subțire sau rugoase la atingere (”mai degrabă se simt decât se văd”);

II – hiperkeratoză importantă pe fond eritematos (”ușor de văzut și simtit”);

III – leziuni severe de hiperkeratoză, cu cruste groase (atenție la diagnosticul diferențial cu carcinomul cu celule scuamoase!).

Atunci când mai multe leziuni se unesc, în zona interesată se pot observa grade diferite ale acestora, pe o suprafață variabilă.

Factori suplimentari de risc pentru apariția leziunilor de keratoză actinică sunt:

  • pielea fototip I sau II3 

  • vârsta > 60 de ani;

  • sexul masculin;

  • xeroderma pigmentosum, albinismul.

Atenție la: leziunile de keratoză actinică localizate periocular, la nivelul buzelor (cheilita erozivă actinică) și la pacienții tineri (< 35 de ani)!

Dr. Cătălina Panaitescu, LaZiCuTot

Referințe bibliografice

  1. Brunet-Possenti, Descamps V, Kératoses actiniques : dépistage et suivi en MG, La Revue du Practicien, 2022, www.larevuedupracticien

  2. West Essex CCG, Actinic Keratosis – Primary Care treatment Pathway, 2022, www.westessexccg.nhs.uk

  3. Oakley A, Fitzpatrick skin phototype, DermNet NZ, 2012, https://dermnetnz.org/topics/skin-phototype

Acest material este destinat profesioniștilor din domeniul sănătății. Rolul lui este strict informativ, iar conținutul nu trebuie să înlocuiască raționamentul clinic personal sau pe cel al ghidurilor/recomandărilor locale cu privire la diagnostic și tratament.