Login Cont nou

Atitudinea terapeutică în față pacientului cu abces dentar,  atunci când acesta se adresează medicului de familie

25 august 2022   |   LaZiCuTot → CumSăFac

Abcesul dentar este una din cele mai frecvente urgențe stomatologice. Dacă nu este tratat corect, poate determina complicații severe. În practica cotidiană sunt frecvente situațiile în care pacienții cu abcese dentare se adresează întâi medicului de familie.

Motivele sunt legate, în general, de accesibilitate și convingerea că tratamentul farmacologic (în special cu antibiotic) poate rezolva singur problema. 

Dacă informațiile obținute prin anamneză și examen clinic converg către diagnosticul de abces dentar, este important ca medicul de familie să recomande pacientului să se prezinte prompt într-un serviciu de stomatologie, explicând că tratamentul farmacologic singur nu va elimina sursa infecției și că în lipsa tratamentului de specialitate pot surveni complicații severe, amenințătoare de viață. 

Criterii de gravitate, care impun trimiterea pacientului la spital:

  • stare generală alterată, febră, tulburări cardiorespiratorii (frecvență respiratorie crescută, hipotensiune arterială, alură ventriculară scăzută), uneori cu semne de compromitere a căilor aeriene (dispnee, tulburări de deglutitie, deviația uvulei, trimsus etc.), tumefacție importantă la nivel mandibular, submandibular sau infraorbital, celulită facială sau orbitală, simptome și semne neurologice (cefalee, letargie, diplopie), semne de deshidratare.

Se recomandă, de asemenea, trimiterea spre internare, a pacienților cu vârste extreme (foarte tineri sau în vârstă), imunitate compromisă sau durere intensă în ciuda tratamentului analgezic. 

Dacă pacientul nu se încadrează în niciuna din situațiile de mai sus, dar consultul stomatologic nu este posibil imediat, se pot recomanda:

  • tratament analgezic (ibuprofen sau paracetamol).

Important! Se va preciza pacientului că:

    • tratamentul analgezic nu înlocuiește necesitatea consultului stomatologic;

  • numeroase medicamente pentru tratamentul durerii, care pot fi procurate de la farmacie fără prescripție medicală, pot conține aceleași substanțe; ca urmare, nu se va administra alt tratament în afara celui recomandat, fără consultarea prealabilă a unui cadru medical.

  • tratament antibiotic (amoxicilină sau fenoximetilpenicilină, respectiv claritromicină în cazul pacienților cu alergie la penicilină, cu posibilitatea asocierii de metronidazol în cazul în care există semne de gravitate sau diseminare a infecției).

Important!

Tratamentul antibiotic va fi recomandat numai în cazul pacienților care nu pot beneficia imediat de consult stomatologic și au simptome și semne de infecție severă (febră, celulită, limfadenopatie), precum și celor cu risc de complicații (diabet zaharat, imunocompromiși). 

În absența răspunsului terapeutic nu se recomandă înlocuirea unui antibiotic cu altul, ci se va insista pe importanta consultului stomatologic.

Dr. Cătălina Panaitescu, LaZiCuTot

Resurse bibliografice

  1. NICE, Dental Abscess, Oral Health, https://www.guidelines.co.uk/oral-health/nice-cks-on-dental-abscesses/457046.article

  2. Stephens MB, Wiedemer JP, Kushner GM, Dental Problems in Primary Care, Am Fam Physician. 2018;98(11):654-660