Login Cont nou

O organizație pe lună: ERS

1 septembrie 2022   |   LaZiCuTot → Actualități

European Respiratory Society (ERS) este cea mai mare organizație științifică europeană din domeniul medicinei respiratorii, ale cărei direcții de acțiune urmăresc promovarea sănătății și reducerea suferinței provocate de bolile respiratorii. 

Activitatea ERS se desfășoară în cadrul a opt grupuri de lucru: boli respiratorii infecțioase, boli pulmonare interstițiale, boli pulmonare vasculare, oncologie toracică, tulburări respiratorii și de somn, boli ale căilor aeriene, boli pulmonare pediatrice și urgențe respiratorii. 

Importanță se acordă cercetării și facilitării accesului la informația medicală bazată pe dovezi, disponibilă sub formă recomandărilor de bună practică medicală, buletinelor informative și rezultatelor studiilor comunicate în European Respiratory review și European Respiratory Journal, publicații proprii ale ERS. 

Educația medicală este un alt domeniu căruia i se alocă atenție, urmărindu-se asigurarea unui standard înalt de pregătire al profesioniștilor implicați în domeniul sănătății respiratorii, prin cursuri și ateliere de pregătire teoretică și dezvoltare de abilități practice. Platforma ERS e-learnig oferă, de exemplu, acces la studii de caz, descrieri de proceduri și cursuri interactive gratuite, având în prezent peste 100000 de utilizatori din toată lumea.

Intervențiile la nivel politic ale ERS urmăresc întărirea legislației privind controlul produselor de tutun, îmbunătățirea calității aerului și alocarea de fonduri pentru cercetare.  

ERS sprijină, împreună cu European Lung Foundation, educarea pacienților și implicarea acestora în formularea deciziilor care se referă la anumite aspecte legate de diagnostic și îngrijire. 

Congresul ERS este organizat anual, fiind un eveniment științific cu anvergură internațională, cu o medie de 21000 de participanți, 6000 de lucrări prezentate și 420 de sesiuni științifice și educaționale. Anul acesta, congresul se va desfășura la Barcelona, între 4 și 6 septembrie. De interes pentru asistența medicală primară se anunță a fi sesiunile dedicate diagnosticului în cazul pacientului cu dispnee, îngrijirii pacientului cu BPOC post exacerbare și vârstnicului cu funcție pulmonară alterată, automonitorizarii pacientului cu astm ș.a. 

Mai multe informații se pot obține pe site-ul ERS, foarte bine documentat și care permite accesul gratuit la o serie de ghiduri și informații despre diversele oportunități de educație medicală și finanțare: https://www.ersnet.org/

Dr. Cătălina Panaitescu, LaZiCuTot