Login Cont nou

Puterea (auto)sugestiei?

15 septembrie 2022   |   LaZiCuTot → Actualități

Statinele reprezintă un element esențial în prevenirea bolii aterosclerotice și a complicațiilor acesteia. Cu toate acestea, aderența pacienților la tratament este adesea afectată de simptomatologia musculară, considerată a fi, de cei mai mulți, un efect secundar advers al acestora.

Cunoscând acest lucru și dorind să prevină o eventuală întrerupere a tratamentului, majoritatea medicilor își atenționează pacienții de la început cu privire la posibilitatea apariției mialgiilor, în special la începerea administrării, mesajul de ansamblu fiind acela că beneficiile aduse de tratatment la nivel cardiovascular depășesc cu mult disconfortul și riscurile. Informațiile cuprinse în prospect completează și ele setul de avertizări primite în acest sens de pacienți, astfel încât, orice durere ulterioară începerii terapiei cu statină este atribuită, de cele mai multe ori, acesteia. 

În acest context, autorii unui articol publicat la finele lunii trecute în The Lancet, pun în discuție necesitatea reevaluării managementului clinic al simptomatologiei musculare a pacienților aflați în tratament cu statine și aduc ca argument rezultatele unei metaanalize ce a urmărit datele publicate (Medline și The Cochrane Central Register of Controlled Trials), indiferent de limbă sau format (trialuri randomizate, metaanalize sau articole de specialitate), între 01.01.1990 și 01.06.2021.

Criteriile de selecție pentru trialurile clinice au inclus numărul de participanți (> 1000),  durata tratamentului (minimum doi ani) și structura de tip dublu orb (statină versus placebo sau tratament intensiv versus tratament moderat).

Pentru a reduce și mai mult biasul, în toate studiile selectate s-au analizat datele individuale ale participanților privind reacțiile adverse la nivel muscular, ceea ce a permis analiza detaliată a riscului pentru fiecare tip de statină în parte.

S-a observat astfel că tratamentul cu diverse statine a provocat o creștere relativ modestă a numărului inițial de simptome musculare (3%), cu o pondere covârșitoare în timpul primului an de tratament. Principalele simptome descrise au fost mialgia, crampele/spasmele musculare și diverse dureri musculoscheletale, fără asocieri exacte cu un anumit tip de statină, dar mai puternice în regimurile intensive.

Ce este de reținut este faptul că în majoritatea cazurilor, nu statina a fost responsabilă de simptomatologia musculară: doar un caz din cincisprezece, respectiv unul din zece atunci când a fost vorba de tratament intensiv. Altfel spus, peste 90% dintre pacienții tratați cu statine au o altă cauză pentru simptomatologia musculară, ceea ce a făcut ca autorii studiului să se întrebe dacă nu cumva atenționările actuale primite de pacienți cu privire la posibilele efecte secundare adverse musculoscheletale sunt excesive, contribuind la efectul nocebo.

Vezi și:

Dr. Cătălina Panaitescu, LaZiCuTot

Referințe bibliografice

Cholesterol Treatment Trialists’ Collaboration, Effect of statin therapy on muscle symptoms: an individual participant data meta-analysis of large-scale, randomised, double-blind trials, The Lancet, 29.08.2022, https://doi.org/10.1016/S0140-6736(22)01545-8

Acest material este destinat profesioniștilor din domeniul sănătății. Rolul lui este strict informativ, iar conținutul nu trebuie să înlocuiască raționamentul clinic personal sau pe cel al ghidurilor/recomandărilor locale cu privire la diagnostic și tratament.