Login Cont nou

O lună aglomerată

22 septembrie 2022   |   LaZiCuTot → Actualități

Buletinul de știri al Comisiei Europene conține un sumar al evenimentelor legate de sănătate, care vor fi marcate prin diverse campanii pe parcursul acestei luni.

Childhood Cancer Awarness Month se adresează problematicii cancerului în rândul populației pediatrice și își propune, prin organizatorii săi, să crească nivelul de sprijin, finanțare și conștientizare al impactului pe care această boală îl are asupra pacienților și familiilor acestora.

Conform datelor estimate de către Uniunea Europeană, în 2020 existau în jur de 16000 de copii diagnosticați cu cancer, dintre care aproape 2000 au murit în acel an. 

Leucemia, tumorile sistemului nervos central și limfoamele sunt cele trei forme de cancer întâlnite cel mai frecvent în rândul copiilor, fără diferențe semnificative între țări și regiuni (ceea ce diferă de situația celor mai frecvente cancere ale adulților: cancerul de sân la femei, cancerul de prostată la bărbați, cancerul colorectal și cancerul pulmonar). 

Intenția și eforturile depuse vizează îmbunătățirea diagnosticului, tratamentului  și reducerea mortalității.

https://siop-online.org/childhood-cancer-awarness-month/

Luna septembrie este dedicată, de asemenea, pacienților cu boală Alzheimer, cu accent pe diagnosticul precoce și, în mod special în acest an, pe sprijinul acordat după stabilirea acestuia, în termeni de tratament și asistență (atât pacienților, cât și familiilor lor). Date din 2019 arată că teama de a dezvolta demență există la aproximativ 80% din populația generală și că, deloc confortabil, aproximativ 62% dintre furnizorii de servicii de sănătate din toată lumea consideră că demența face parte din procesul natural al îmbătrânirii, în timp ce 40% din populația generală apreciază că medicii și asistentele ignoră persoanele cu demență.

https://www.alzint.org/get-involved/world-alzheimers-month/know-dementia-know-alzheimers/

Organizația Mondială a Sănătății are marcată în calendarul menționat Ziua Siguranței Pacientului, promovată cu prioritate ca urmare a datelor care arată că efectele secundare adverse ale tratamentelor farmacologice reprezintă principalul risc care afectează siguranța pacienților și care poate fi prevenit, evitându-se astfel consecințele nefavorabile la nivel psihologic și economic.  

https://www.who.int/campaigns/world-patient-safety-day/2022

Ziua Cancerului Pulmonar, cu accent pe depistarea timpurie și screening. Pe 22.09 va fi lansată seria webinariilor dedicate sănătății respiratorii în era COVID-19, la care se cei interesați se pot înscrie pe pagina evenimentului.

https://www.firsnet.org/news-and-events/news-article/181-world-lung-day-2022

Ziua Mondială a Inimii, dedicată sănătății cardiovasculare și cu o inițiativă aparte în domeniul prevenției: un album de piese muzicale “inimoase” prescrise pentru ascultare în asociere cu activitatea fizică. 

https://world-heart-federation.org/world-heart-day/

Dr. Catalina Panaitescu, LaZiCuTot