Login Cont nou

Orientarea diagnostică în fața pacientului adult cu durere de șold

22 septembrie 2022   |   LaZiCuTot → CumSăFac

Durerea de șold este un simptom frecvent întâlnit în rândul adulților de toate vârstele, indiferent de nivelul de activitate fizică. Eficacitatea tratamentului depinde de acuratețea diagnosticului etiologic. 

Anamneză

 • localizare (anterior, lateral, posterior), iradiere, durată, circumstanțe de apariție (diferite în funcție de cauza mecanică sau inflamatorie);

 • consecințe asupra funcționalității articulatiei: mers șchiopătat, reducerea distanței de mers, sprijin în baston;

 • semne de însoțire: redoare, rigiditate.

Examen clinic

 • eventuală asimetrie a bazinului sau musculară, evitarea sprijinului, mers șchiopătat;

 • puncte dureroase la palpare;

 • se evaluează mobilitatea pasivă raportată la parametrii normali.

Investigații paraclinice

 • vor fi decise în cadrul echipei medicale multidisciplinare spre care pacientul va fi îndrumat de către medicul de familie.

Cauzele cele mai frecvente ale durerii de șold sunt, în funcție de localizare:

Durerea anterioară

 • intraarticulară: sindromul de impingement femuro-acetabular (pacient tânăr, atletic, debut progresiv, durere la mobilizarea șoldului, manevrele de flexie, adductie și rotație internă/flexie, abductie și rotație externă a coapsei pozitive), leziuni ale cartilajului (pacient tânăr, atletic, debut brusc, asociat unui traumatism, durere de tip mecanic, manevrele de flexie, adductie și rotație internă/flexie, abductie și rotație externă a coapsei pozitive), fractura colului femural – de stres (mișcări/antrenamente repetitive, durere la mobilizarea pasivă și la mers) sau asociată vârstei, osteoporozei, traumatismelor prin cădere (imposibilitatea sprijinului la mers pe membrul afectat, care apare mai scurt și rotat în exterior), artroză (vârstă înaintată, debut progresiv, durere după poziția șezând prelungită sau mers pe distanțe mari), necroză aseptică a capului femural (pacient adult de vârstă medie/înaintată, cu unul sau mai mulți factori de risc: fumat, consumator cronic de etanol, obezitate, tratament cronic cu corticosteroizi orali, chimioterapie; durere cu debut brusc/progresiv, uneori absentă, impotență funcțională ușoară inițial, cu agravare progresivă, până la mers șchiopătat, examen clinic sărac);

 • extraarticulară: tendinopatii (frecvent asociate cu mișcările repetitive de flexie, durere la nivelul proeminențelor osoase ale șoldului, spina iliacă antero-superioară sau simfiza pubiană, durere la flexia pasivă a coapsei);

 • iradiată: cauza abdominală sau pelvină (patologie urinară, intestin iritabil, dismenoree).

Durerea laterală

 • bursite, tendinopatii (factori de risc: sexul feminin, vârsta medie, obezitatea; durerea se agravează după activitatea fizică, poziția șezând prelungită sau repausul în decubit lateral pe membrul respectiv; sensibilitate la palparea marelui trohanter, test Trendelenburg pozitiv).

Durerea posterioară

 • iradiată: cauză abdominală sau pelvină (v. mai sus), patologia coloanei vertebrale lombare (istoric, de regulă sugestiv, durere deasupra vertebrei L5), sindrom de impingement ischiofemural (durere în regiunea fesieră, cu debut progresiv, agravată de efortul prelungit), tendinopatii (istoric de mișcări de extensie repetitive,  cu suprasolicitarea articulației sau evenimente acute), durere la nivelul articulației sacroiliace (sensibilitate la palpare).

Bine de știut:

Studiile estimează că rata fracturilor de col femural este în creștere, astfel încât până în anul 2050 ea va fi cu 1,9 mai mare, cu o frecvență crescută în rândul bărbaților (2,4 ori) față de femei (1,7 ori). Cauzele sunt reprezentate de creșterea duratei de viață a populației, urbanizarea în creștere și sedentarism. La acestea se adaugă nerespectarea – din varii motive – a recomandărilor privind tratamentul osteoporozei (în majoritatea țărilor, procentul celor care sunt în tratament după un an de la fractură este sub 50%). 

Dr. Cătălina Panaitescu, LaZiCuTot

Referințe bibliografice

 1. Shamard C, What is Hip Range of Motion, verywellhealth, 2021, https://www.verywellhealth.com/hip-rom-5111354

 2. Chamberlain R, Hip Pain in Adults: Evaluation and Differential Diagnosis, American Family Physician, 2021;103(2):81-89,

https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2021/0115/p81.html#afp20210115p081-b3

 1. Busko M, Hip Fractures Likely to Double by 2050 as Population Ages, Medscape Family Medicine, 2022,

https://www.medscape.com/viewarticle/980485?src=WNL_mdpls_220913_mscpedit_fmed&uac=80549HY&spon=34&impID=4637383

Acest material este destinat profesioniștilor din domeniul sănătății. Rolul lui este strict informativ, iar conținutul nu trebuie să înlocuiască raționamentul clinic personal sau pe cel al ghidurilor/recomandărilor locale cu privire la diagnostic și tratament.