Login Cont nou

Gripa, o permanentă provocare sezonieră. Importanța unei protecții dincolo de gripă

Dr. Adrian Marinescu, Director Medical INBI Matei Balș

„În calitate de furnizori de servicii medicale, avem un rol crucial în protejarea comunităților noastre.

Vaccinarea antigripală nu este doar despre prevenirea gripei; este scutul nostru împotriva complicațiilor sale potențial devastatoare.

E momentul să ne unim forțele pentru a extinde protecția dincolo de gripă, asigurând sănătatea și bunăstarea celor pe care îi deservim.”

Dr. Sandra Alexiu, președinte Asociația Medicilor de Familie București, membru al grupului de Vaccinologie al SNMF

„Urmărim în fiecare an cu atenție evoluția sezonului gripal din emisfera sudică, pentru a ști la ce să ne așteptăm. Fără prea multe excepții, evenimentele majore și trendul sezonului se reiau pe același șablon. Acest lucru ne permite și ne pregătim din timp pentru sezonul următor.

În pandemie circulația virusurilor gripale a fost afectată și nu a mai urmat modelele anuale cu care ne-am obișnuit. Măsurile temporare de izolare au demonstrat încă o dată, în special populației, că una dintre cele mai eficiente metode de scădere a cazurilor de gripă (purtarea măștii de protecție) o dată aplicată, poate reduce afectarea diverselor grupe de populație aflate la risc. În consecință s-au înregistrat mult mai puține cazuri, iar formele de afectare combinată, gripă plus covid19 sau gripă plus bronșiolită au putut fi mai bine controlate.

Cu toate acestea, o dată cu atenuarea efectelor virusului SarsCov2 și ridicarea limitărilor, circulația virusurilor gripale a revenit la valorile anterioare, afectând preponderent aceleași grupe de risc. De aceea, este momentul să reamintim atât colegilor, cât mai ales pacienților, că protecția cea mai bună împotriva gripei se face prin vaccinare.

Mai mult, România va face în această toamnă un pas important către creșterea acoperirii vaccinale împotriva gripei, introducând o nouă listă de compensare pe vaccinuri, astfel încât de la 1 octombrie vom putea prescrie fără teama de a nu avea destule doze de vaccin disponibile pacienților noștri aflați la risc, rețete gratuite.

Mai mult decât atât, lista ne aduce două vești foarte bune: prescrierea pe gratuitate la copiii din grupele de risc a vaccinului cu administrare intranazală și mai ales, prescrierea pe gratuitate a vaccinului gripal cu doză antigenică înalta peste 64 de ani, la pacienții noștri cu comorbidități.”

Eveniment realizat cu sprijinul: