1 mai 2025 | LaZiCuTot → InfoPac
Hemoroizii sunt o problemă frecventă în timpul sarcinii și după naștere. Se estimează că aproximativ 30% dintre femei dezvoltă hemoroizi sau suferă un episod de tromboză hemoroidală externă în această perioadă.
În timpul sarcinii, organismul trece prin multe schimbări: volumul de sânge crește, nivelul hormonilor se modifică, iar uterul mărit apasă pe venele din pelvis. Toate acestea pot duce la umflarea venelor din zona rectală și la apariția hemoroizilor. Nașterea, în special cea vaginală, poate agrava această situație din cauza efortului intens din timpul travaliului.
Care sunt factorii de risc?
Cum putem preveni hemoroizii?
Cea mai bună metodă de tratament este prevenția. O alimentație sănătoasă și un stil de viață echilibrat, care să susțină tranzitul intestinal regulat, sunt esențiale. Prin urmare, este important:
Ce tratamente sunt sigure în sarcină și după naștere? În majoritatea cazurilor, tratamentele sunt locale: băi de șezut cu apă călduță, creme sau supozitoare speciale pentru hemoroizi, care calmează durerea și inflamația (este important să urmați instrucțiunile de utilizare ale produselor și să limitați utilizarea îndelungată a corticosteroizilor sau anestezicelor locale pentru a preveni efectele secundare). Dacă este necesar, medicul poate recomanda și medicamente pentru întărirea venelor. În cazuri rare, când apare o tromboză severă, poate fi nevoie de o mică intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea cheagului de sânge.
Este important să discutați întotdeauna cu medicul înainte de a începe orice tratament, mai ales în timpul sarcinii, pentru a fi sigure că opțiunile sunt potrivite și sigure atât pentru mamă, cât și pentru copil.
Concluzie: majoritatea hemoroizilor se ameliorează după naștere. Totuși, dacă simptomele persistă, este important să consultați medicul, pentru confirmarea diagnosticului și discutarea altor opțiuni de tratament. În perioada de alăptare, tratamentul este similar, cu accent și mai mare pe hidratare pentru a preveni constipația.